Zaślubiny to dzień, w którym nie może zabraknąć obowiązkowych trunków. Wyborny alkohol to gwarancja udanej zabawy. Co wybrać na elegancki stół weselny, by ukontentować wszystkich dorosłych gości? Oto kilka propozycji, które pomogą Ci podać alkohol dobrze wpisujący się w aktualne trendy i gusta.

Najważniejsza to jakość i sprawdzona marka. Niezależnie od tego, czy wybierasz mocny alkohol, czy mniej procentowe piwo kieruj się sprawdzoną marką. Ciekawostką będą niszowe trunki, pochodzące z lokalnych browarów, ale także lubiane, znane i niezawodne napoje o różnej zawartości alkoholu. Możesz pokusić się o wyjątkowe smaki, serwując np. wódki kraftowe, które powstają na podstawie specjalnych receptur, często mających wielowiekowe tradycje. To wódki wyjątkowe, które nie są produkowane na masową skalę, ale w mniejszych ilościach.

Wódka na weselnym stole

Jest obowiązkowa – bez niej nie ma polskiego wesela. Pamiętaj, że czasy się zmieniły i nikt już teraz nie pije (a przynajmniej nie powinien) szybko. Częste przechylanie szkła jest mało eleganckie i nie sprzyja degustowaniu, a o to chodzi na eleganckim przyjęciu, dlatego smak wódki jest istotny. Tradycyjne wyroby destylowane są ze zbóż albo z ziemniaków. Wódki ziemniaczane są popularne na weselu, bo uchodzą za ekskluzywne. Różnica w smaku między trunkami z pszenicy czy żyta a ziemniaków jest delikatna i prawie się zaciera. Dla zasady weselna wódka powinna być neutralna w smaku, ale coraz częściej wprowadza się także smakowe odmiany, zwłaszcza jeśli na uroczystości jest drink bar, obsługiwany przez barmana. Marki, jakie dominują na weselnym stole to przede wszystkim wódki hołdujące polskiej tradycji, nawiązujące do okazji lub charakteryzujące się niezwykłym designem butelki. Większym zainteresowaniem cieszą się zamknięcia w formie korka i smukłe butelki z matowego szkła.

Inne trunki, których nie może zabraknąć na weselu?

Na początek nie może zabraknąć dobrego szampana. Nie zapomnij o wersji bezalkoholowej, przeznaczonej dla dzieci oraz tych, którzy nie mogą pić tradycyjnych toastów. Zaopatrz się w wino, ale unikaj mocno słodkich smaków – te powinny być serwowane raczej tylko przy deserach. Do głównego obiadu serwuj delikatne, ale jakościowe wino, które jasno określa pochodzenie i spełnienie wszystkich norm. Wytrwane wersje też dobrze się komponują z polskimi daniami, zarówno czerwone, jak i białe. Piwo to zawsze kwestia sporna i choć powinno być podawane na poprawinach, coraz częściej Państwo Młodzi decydują się na jednodniową uroczystość. Warto wyposażyć drink bar w niewielką ilość tego trunku, zwłaszcza jeśli wesele odbywa się latem. Pamiętaj, by nie częstować gości piwem koncernowym, ale postawić na wyjątkowe wyroby browarne.