Obowiązkowy w menu weselnym, ponieważ bez niego Małżonkowie nie mają ponoć co liczyć na słodkie małżeństwo. Ponieważ skupia na sobie uwagę wszystkich gości, powinien mieć niepowtarzalny wygląd i smak. Tort weselny – jak go ugryźć?

Podany jest w kulminacyjnym punkcie wieczoru, najczęściej o godzinie 24:00, przy zgaszonym świetle i w otoczeniu zimnych ogni. Zgodnie z tradycją, krojenie tortu rozpoczyna Pan Młody, który pierwszy kawałek podaje swojej świeżo upieczonej żonie. W dalszej kolejności Panna Młoda rewanżuje mu się tym samym. Dopiero potem Nowożeńcy kroją tort razem i podają gościom.

Pomoc cioci czy cukiernika?

Licząc wydatki weselne, być może z tyłu głowy zakiełkowała Wam myśl, aby o przygotowanie tortu weselnego poprosić kogoś z rodziny czy przyjaciół. To bardzo dobry pomysł, pod warunkiem jednak, że osoba do której zwracacie się o pomoc jest cukiernikiem. W innym przypadku lepiej nie ryzykować. Tort jest dość istotnym punktem weselnego scenariusza, dlatego żadna wpadka nie może mieć miejsca. Specjalista nie tylko zadba o wyjątkowy smak ciasta ale i o jego niepowtarzalny wygląd.

Do wyboru, do koloru

Współczesne torty ślubne to tak naprawdę dzieła sztuki, w niczym nie przypominające ciast sprzed kilkunastu lat. Piętrowe, o dowolnych fakturach, kształtach oraz kolorach. Na weselach dominują torty okrągłe, choć można spotkać też kwadratowe, w kształcie serca a nawet kuli. Współczesna technika pozwala przygotować dowolne zdobienie z cukru czy marcepanu, a nawet nadrukować na torcie zdjęcie Nowożeńców lub ich ulubioną sentencję.
Tak naprawdę wygląd tortu powinniście dostosować oprawy weselnej. Jeśli decydujecie się np. na organizację ślubu w stylu blue, warto aby na cieście znalazły się niebieskie zdobienia. A co z wielkością ciasta? Przyjmuje się, że na 10 gości powinno przypadać około 1 kg tortu ślubnego.

Dobry tort znaczy pyszny!

Nowożeńcy często stoją przed dylematem, jaki smak powinien mieć ich tort weselny? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jedni wolą torty lżejsze z bitą śmietana i owocami (to będzie bardzo dobra opcja na lato), inni gustują w ciastach bardziej treściwych np. na bazie toffi czy kremów orzechowych (taki tort proponujemy w miesiącach chłodnych).